Narození bílého bizona je dalším dobrým znamením

Narození bílého bizona je dalším dobrým znamením

Stovky Indiánů v tradičních oděvech předků se shromáždily za zpěvu a bubnování na farmě na západě Connecticutu, aby oslavili narození jednoho z nejvzácnějších zvířat na světě – bílého bizona. Zázračné bizoní tele bylo oficiálně nazváno Yellow Medicine Dancing Boy. Složitý obřad se konal na farmě Mohawk Bison v Goshenu, v kopcích na severozápadě státu. Bizon se narodil letos 16. června na farmě Petera Fay, farmáře čtvrté generace.

Mnozí Indiáni považují bílého bizona za symbol naděje a jednoty, někteří považují jeho narození za posvátnou událost. Narození bílého bizoního telete je v očích severoamerických Indiánů jedním z nejvýznamnějších prorockých znamení, podobné plačícím sochám, krvácejícím ikonám a světelným křížům v křesťanských kostelích. Podobně jako křesťané, kteří považují tato znamení za obnovení božího vztahu s lidstvem, i Indiáni vidí bílé bizoní tele jako znamení počátku nápravy posvátného koloběhu života.

V roce 1993 se v Coloradu narodilo bílé bizoní tele a v roce 1994 se narodilo další, zvané Miracle. Došlo k tomu v Janesville ve Wisconsinu, na ranči Davea a Valerie Heiderových. Tisíce lidí různých vyznání již navštívilo Miracle a dosvědčilo, že její narození je výzvou všem rasám, aby se společně sešly, vyléčily Zemi a vyřešily své společné problémy.

Dne 9. května 1994 se na narodilo stříbřitě-bílé bizoní tele pojmenované Medicine Wheel. Majitelem ranče v rezervaci Pine Ridge v Jižní Dakotě je Joe Merrival. Další bílé tele Rainbow se narodilo ve stejném stádu, asi o dva týdny dříve, dne 27. dubna. Zemřelo však o 25 hodin později na nemoc podobnou průjmu.

V srpnu 2002 se narodilo bílé bizoní tele na ranči na severní centrální straně státu Severní Dakota. Na začátku září se na stejném ranči narodili tři další bílí bizoni. Podle dakotské tradice je Žena s bílým bizoním teletem (White Buffalo Calf Woman) duch, který se zjevil Indiánům z Dakoty před dvěma tisíci lety. Tato žena předpověděla, že v době, kdy se vrátí, lidé poznají mír, štěstí a prosperitu. Její návrat bude ohlášen narozením bílého bizoního telete.

Další bílý bizoní býk se narodil v srpnu 2001 v Michiganu. Náčelník Arvol Looking Horse z rezervace Cheyenne River v Jižní Dakotě a současný držitel posvátné dýmky jej pojmenoval Poslem Wahosi. „Duch Bizoní ženy předal své poselství o podpoře v tomto čase velkého nebezpečí.“ prohlásil v den Poslova narození. „I nadále pokračuje v ohlašování této zprávy skrze narození bílých bizonů, každý z nich je znamením.“ „Narození čtyřech bílých telat je znamením velké naléhavosti,“ řekl nedávno Looking Horse. „Snaží se nám takto sdělit, že se nacházíme na rozcestí.“

Odborníci přitom říkají, že se bílý bizon vyskytne pouze jediný mezi deseti miliony.Bílé tele bizona narozené 16. 6. 2012

Yellow Medicine Dancing Boy není albín. Fay říká, že testy DNA potvrdily, že rodová linie zvířete je čistá a nedošlo k žádnému zkřížení s dobytkem.

Sobotní obřad se konal pod stromem vedle velkého ohně, uprostřed hromů a těžkých dešťových mraků. Marian a Chubb White Mouse, členové kmene Oglala Lakota z Jižní Dakoty přicestovali do Goshenu z Wanblee v Jižní Dakotě, aby tento obřad vedli. Marian White Mouse pravila davu, že narození bílého bizona je znamením od proroka, Ženy s bílým bizoním teletem, která pomohla lidem překonat časy nepokojů a hladovění. „Přicházíme s jedinou modlitbou, jedním srdcem a jednou myslí,“ prohlásila se slzami v očích. „Je to opravdový zázrak. Doufám, že tato modlitba udrží mé lidi pohromadě, všechny nás udrží pohromadě.“

Barbara Threecrow je starší z kmene Naticoke, který žije v Hudson Valley, v New Yorku. Barbara seděla, držíc posvátný tlumok z bobří kůže, obsahující dýmku.

„Věřím, že jde o probuzení,“ řekla Treecrow. „Jde o způsob, jak říci lidem, aby pamatovali na posvátnost všeho živého.“

 

Zpracováno podle těchto zdrojů: The Guardian, Velká Británie; Star Tribune, North Dakota, USA; Share International, Velká Británie

Překlad Jan Kaleta jr.

Podpořte nás sdílením